Zkušenosti s lepenými deskami?

Troubles with application

Zkušenosti s lepenými deskami?

Postby BrněnskýDrak » 03 Jul 2025, 09:01

Plánuju menší nábytek do dílny a zvažuju, že bych vzal nějaké spárovky, abych nemusel všechno lepit sám. Hledám něco z masivu, klidně borovici nebo smrk, ale nechci za to dávat majlant. Neřeším nábytek na výstavu, ale spíš funkčnost. Zajímalo by mě, jestli máte někdo zkušenost, kde se to dá pořídit rozumně a v jaké kvalitě. Také by mě zajímalo, jak se to chová při řezání a jestli se to moc nekroutí. Díky za každou radu.
BrněnskýDrak

Re: Zkušenosti s lepenými deskami?

Postby JirkaCZ » 03 Jul 2025, 09:04

Já jsem bral spárovky na výrobu regálů a jednoduchýho stolu do garáže. Nechtěl jsem se patlat s lepením jednotlivých prken, tak jsem hledal něco hotového, ale z poctivého dřeva. Nakonec jsem to vzal na https://www.kup-drevo.cz/katalog/sparovky kde mají opravdu dost široký výběr z různých dřevin – smrk, borovice, buk, dokonce i dub. Ceny podle mě fér, navíc se tam dá vybrat podle velikosti, kvality a dokonce i podle typu použití (nábytek vs. konstrukce). Vzal jsem smrkovou desku, tloušťka 18 mm, a drží krásně tvar. Ani po několika týdnech ve vlhčím prostředí se nijak nezkroutila. Řezal jsem ji ruční kotoučovkou a šlo to bez třepení. Na domácí výrobu nábytku fakt ideál.
JirkaCZ

Return to Questions and answers